Ayurveda & geluk: 10 tips voor een geluksupgrade!
Vraag jij je wel eens af hoe gelukkig je eigenlijk bent? In een wereld vol uitdagingen en onzekerheden is het...
Als Pitta te veel de overhand krijgt, kan georganiseerdheid omslaan in perfectionisme en betweterigheid. Ongeduldigheid, prikkelbaarheid en woede-uitbarstingen zijn ook typische tekenen van een teveel aan Pitta. In tegenstelling tot mensen bij wie Vata domineert, valt het Pitta-type snel in slaap, maar wordt 's nachts vaker wakker en kan dan soms niet meer slapen. Op lichamelijk vlak kan een Pitta-storing zich uiten in huiduitslag en ontstekingen.
Door hun georganiseerdheid en hoge eisen hebben Pitta-types de neiging om te veel hooi op hun vork te nemen. Daarom is het des te belangrijker voor hen om hun energiereserves goed in de gaten te houden en te letten op een goede balans.
Wil je je gezondheid nog gerichter ondersteunen? Laat je persoonlijk adviseren door een ervaren Maharishi Ayurveda®-expert – individueel afgestemd op jouw behoeften.
Boek nu je persoonlijke consult
mensen met een hoge Pitta moeten zoveel mogelijk vaste etenstijden aanhouden.
voor Pitta-types zijn goed gekookte, verkoelende gerechten ideaal. Ook ghee ondersteunt hun dosha-balans.
bij het kruiden van hun voedsel moeten Pitta-types speciale aandacht besteden aan de smaken zoet, bitter en wrang. Ideaal zijn milde specerijen zoals venkel, koriander, kardemom, komijn, kurkuma, kruidnagel, saffraan en kaneel, evenals Pitta-Churna.
om hun vurige Pitta in balans te brengen, moeten Pitta-types altijd voldoende water drinken, bij voorkeur op kamertemperatuur en niet koud. Pitta-thee koelt van binnenuit.
als vurig Pitta-type moet u overmatige hitte vermijden en in de zomer liever in de schaduw blijven. Krijgt u het toch te warm, dan zorgt lauwwarm water (als bad of drank) voor de nodige verkoeling.
zoete en koele geuren zwakken een teveel aan Pitta af. Aromaoliën met rozenolie, munt en sandelhout zijn uiterst geschikt voor in huis.
koele, lichte, rustige, zachte en aardse kleuren ondersteunen de dosha-balans van Pitta-types bijzonder goed. Denk bijvoorbeeld aan blauw, grijs en wit.
mensen met een uitgesproken Pitta-dosha reageren heel goed op regelmatige oliemassages met warme kokosolie of Pitta Massageolie.
voor Pitta-types is het vooral belangrijk om op tijd naar bed te gaan (vóór 22:00 uur) en een goede balans tussen werk en privéleven te bewaren. Yoga, pranayama (yoga-ademhalingsoefeningen) en meditatie helpen hierbij.
wandelingen in het bos of langs rivieren of meren, maar ook licht, leuk vermaak doen Pitta-types goed. Op het werk of in de vrije tijd: bij alles wat Pitta-types doen, moeten ze ervoor zorgen dat ze regelmatig ontspannen.Meer aanbevelingen voor een op het dosha-type afgestemde voeding vindt u in onze blog “Ayurvedische voedingstips”.
Schrott, Ernst; Schachinger, Wolfgang: Ayurveda. Grundlagen und Anwendungen. 3e druk 2016, Trias-Verlag Bauhofer, Ulrich: Mehr Energie. Wie wir in Balance leben. 2020, Südwest-Verlag
Lebensmitteltyp
Empfohlenes Essen
Getreide
Weizen, Reis, Gerste, Hirse, Mais, Haferflocken
Hülsenfrüchte
Sojaprodukte, gelber Mungdal
Gemüse
Spargel, Artischocken, weißer Kürbis, Zucchini, Okra, Spinat, Chicorée, Blumenkohl, Brokkoli, Kohl, grüne Bohnen, Sellerie, Kartoffeln, Sußkartoffeln, grüne Paprikaschoten, Sprossen, Salat, junge Auberginen
Specerijen & Churna’s
Koriander, Cumin, Ingwer (in kleinen Mengen), Gelbwurz, Safran, Fenchel, Zimt, Nelken, Kardamom.
Früchte
Trauben, Granatapfel,Bananen, Avocados, Mangos, Melonen, Apfel, Birnen, Rosinen, Datteln, Feigen, Aprikosen, suße Orangen, Grapefruit, Oliven, süße Ananas, Papaya lin kleinen Mengen). Kiwis
Milchprodukte,
Öle und andere
Ghee, Milch, Butter, Lassi (süß), Sahne, Kokosol, Olivenöl, Kokosnuss
Geschmacks-
richtung
stark gewurzt, scharf, sauer, salzig
Lebensmittel
saure Früchte, Tomaten, Sauermilchprodukte,Joghurt Inur als Lassil Quark, Kase