Ayurveda & geluk: 10 tips voor een geluksupgrade!
Vraag jij je wel eens af hoe gelukkig je eigenlijk bent? In een wereld vol uitdagingen en onzekerheden is het...
Een teveel aan Vata kan leiden tot angstgevoelens, nervositeit en rusteloosheid, waardoor het Vata-type 's avonds moeilijk in slaap valt of zich overdag niet goed kan concentreren. Vata-types zijn niet heel stressbestendig en kunnen hier minder goed mee omgaan.
Als bewegingselement staat Vata in verbinding met ons zenuwstelsel, onze ademhaling, de bloedsomloop, onze spieren en gewrichten en de afvoer. Op lichamelijk vlak kan een teveel aan Vata daarom tot uiting komen in hoofd- of rugpijn, rusteloosheid of verstopping. Koude handen en voeten wijzen ook op een Vata-storing.
Wil je je gezondheid nog gerichter ondersteunen? Laat je persoonlijk adviseren door een ervaren Maharishi Ayurveda®-expert – individueel afgestemd op jouw behoeften.
Boek nu je persoonlijke consult
Menschen mit einem hohen Vata-Anteil sollten regelmäßig kleinere Mahlzeiten essen.
voor Vata-types zijn warme, goed gekookte, voedzame gerechten ideaal. Ghee is ook goed voor hen.
bij het kruiden van hun voedsel moeten Vata-types speciale aandacht besteden aan de smaken zoet, zuur en zout. Ideale specerijen zijn bijv. anijs, asafoetida, basilicum, fenegriekzaad, venkel, verse gember, kardemom, komijn, kruidnagel, mosterdzaad, zoethout en kaneel, evenals Vata-Churna.
als bad, drank of voedsel; Vata-types vinden warmte heerlijk.
zoete, zware en zure geuren zwakken een teveel aan Vata af. Aromaoliën met rozenolie, basilicum, geranium, kaneel, citroen, sinaasappel, lavendel, melisse en ylang-ylang zijn uiterst geschikt voor in huis.
warme, rustige, zachte en lichte kleuren ondersteunen de dosha-balans van Vata-types. Denk bijvoorbeeld aan groen, beige en lichtroze.
mensen met een uitgesproken Vata-dosha reageren bijzonder goed op regelmatige oliemassages (abhyanga) met warme sesamolie of Vata Massageolie.
Vata-types kunnen perfect ontspannen bij Gandharva-muziek.
voor Vata-types is een regelmatige dagelijkse routine heel belangrijk, d.w.z. 's ochtends vroeg opstaan, yoga, pranayama (yoga-ademhalingsoefeningen) meditatie, regelmatige maaltijden en op tijd naar bed gaan (vóór 22:00 uur).
na een winterse wandeling in de kou zorgen stoombaden of een warm bad voor een goed evenwicht. Ook in hun vrije tijd moeten Vata-types letten op voldoende rust en overprikkeling vermijden.Meer aanbevelingen voor een op het dosha-type afgestemde voeding vindt u in onze blog “Ayurvedische voedingstips“.
Schrott, Ernst; Schachinger, Wolfgang: Ayurveda. Grundlagen und Anwendungen. 3. Aufl. 2016, Trias-Verlag Bauhofer, Ulrich: Mehr Energie. Wie wir in Balance leben. 2020, Südwest-Verlag
Lebensmitteltyp
Empfohlenes Essen
Getreide
Weizen, Reis, gekochte Haferflocken
Hülsenfrüchte
gelbe Mungbohnen, rote Linsen
Gemüse
Zucchini, Artischocken, Spargel, Süßkartoffeln, Gurken, Sellerie,Spinat (in kleinen Mengen)
Specerijen & Churna’s
Cumin, Ingwer, Senfsamen, Bockshornklee-Samen, Asafoetida, Zimt, Kardamom, Nelken, Anis, Fenchel, schwarzer Pfeffer (in kleinen Mengen), Salz, Zitronensaft. Alle übrigen Specerijen & Churna’s in kleinen Mengen.
Früchte
reife, süße und saftige Früchte, Trauben,Granatapfel, Mangos, Bananen, Avocados, suße und saftige Apfel und Birnen, süße Orangen, Melonen, Zwetschgen, Rosinen, Datteln, Trockenpflaumen, Feigen, Kiwis, Pfirsiche, Aprikosen. Trockenfrüchte am besten einweichen.
Milchprodukte,
Öle und andere
alle Milchprodukte, Zuckerrohr, Honig fin kleinen Mengen), alle guten Ole, alle Nüsses
Geschmacks-
richtung
scharf, bitter, herb
Lebensmittel
kalte Speisen und Getranke, trockene Lebensmittel, Bohnen laußer Mungbohnen und roten Linsenl, unreide, trockene und saure Früchte