Ayurvedische Herfstgenot: Gevulde Schelpjespasta met Artisjok-Walnootcrème

Wanneer de dagen korter worden en de natuur zich hult in warme kleuren, verlangt ons lichaam naar gerechten die voedzaam, harmoniserend en licht verteerbaar zijn. Ons herfstige ayurveda-recept combineert de subtiele bitterheid van verse artisjokken met de aardse smaak van walnoten en de romigheid van delicate pasta. Geserveerd met een warme bietensalade en groene bonen in een milde tomatensaus ontstaat een kleurrijk, uitgebalanceerd menu dat zowel lichaam als geest voedt.
Gevulde Schelpjespasta met Artisjok-Walnootcrème
Ingrediënten (voor 4 porties)
Voor de pasta en saus:
- 12 grote schelpjespasta (Conchiglioni, geschikt om te vullen)
- 1 el ghee of milde olijfolie
- 4 verse artisjokken, harten verwijderd en gevierendeeld
- 1 kleine rode paprika, in blokjes
- 1 kleine courgette of 150 g Hokkaido-pompoen, in blokjes
- 1 handvol walnoten, grof gehakt
- 200 ml haver- of sojaroom
- ½ tl kurkuma (geelwortel)
- ½ tl korianderzaad, gemalen
- ½ tl zwarte peper
- Steenzout naar smaak
Bereiding van artisjokken: Na het koken van de artisjokken de buitenste bladeren verwijderen, toppen afsnijden, steel inkorten, dan de artisjok in de lengte vieren delen, het ‘hooi’ verwijderen en alleen het zachte hart met wat steel gebruiken. In citroenwater leggen zodat ze niet oxideren. Wie weinig tijd heeft, kan hoogwaardige, ongekruide artisjokharten uit glas gebruiken – in ayurveda hebben verse ingrediënten echter de voorkeur.
Voor de vulling:
- 150 g ricotta (voor Kapha-lichter: mengen met tofu)
- 100 g spinazie, fijngehakt
- 2 el verse peterselie of basilicum
- ½ tl nootmuskaat
- 1 scheutje citroensap
Bereiding
- Kook de schelpjespasta in ruim gezouten water beetgaar, giet af en spoel koud.
- Verhit in een pan ghee of olijfolie, bak de paprika en courgette/pompoen. Voeg de artisjokharten toe en bak kort mee. Breng op smaak met kurkuma, koriander en peper.
- Voeg de plantaardige room toe, roer de walnoten erdoor en laat op laag vuur tot een romige saus indikken. Breng op smaak met zout en citroensap.
- Meng voor de vulling alle ingrediënten tot een romig geheel.
- Vul de gekookte schelpjespasta met de vulling, leg ze in een ovenschaal en giet de artisjok-walnootcrème erover.
- Bak 20–25 minuten in de oven op 180 °C.
Bijgerechten
Warme Bietensalade (aards & herfstig)
- 400 g gekookte rode bieten, in blokjes
- Ghee om in te bakken
- Citroensap, zout en fijngehakte dille naar smaak
Bereiding: Bieten in de pan met ghee licht aanbraden. Breng op smaak met citroensap, zout en dille.
Groene Bonen in Milde Tomatensaus
- 400 g verse sperziebonen, schoongemaakt
- 1 el ghee of milde olijfolie
- 200 g rijpe tomaten, in blokjes (of passata)
- 1 tl verse gember, fijngehakt
- ½ tl kurkuma
- ½ tl korianderpoeder
- Snufje komijn
- Zout en zwarte peper naar smaak
- Verse peterselie of basilicum voor garnering
Bereiding:
- Blancheer de sperziebonen 5 minuten in licht gezouten water, giet af en spoel koud.
- Verhit ghee in een pan, bak gember, komijn en kurkuma kort.
- Voeg de tomatenblokjes toe en laat 5 minuten sudderen tot een lichte saus ontstaat.
- Voeg de bonen toe en laat nog 5 minuten meekoken in de saus.
- Breng op smaak met zout en peper, garneer met peterselie of basilicum.
Ayurvedische Werking van de Gerechten
Gevulde Schelpjespasta met Artisjok-Walnootcrème
- Vata: verwarmend en stabiliserend door de romige saus en walnoten.
- Pitta: artisjokken en courgette werken mild, verkoelend en ontlastend.
- Kapha: met mate genieten; vulling kan met tofu worden gevarieerd en sterker gekruid.
Warme Bietensalade
- Vata: de aardse zoetheid van biet werkt kalmerend en versterkend.
- Pitta: mild en verkoelend, ondersteunt lever- en bloedzuivering.
- Kapha: spaarzaam gebruiken, want biet is voedzaam en zoet; dille ondersteunt de spijsvertering.
Sperziebonen in Milde Tomatensaus
- Vata: licht verteerbaar en door gember en komijn goed verdraagbaar.
- Pitta: tomaten met mate; milde kruiden balanceren het gerecht.
- Kapha: bonen zijn licht en niet zwaar, gember en komijn stimuleren het spijsverteringsvuur.
Eet smakelijk!
