Pitta-vriendelijke Khichari met Kokos & Koriander | Ayurveda Recept

Helder, mild en romig – perfect als licht avondeten of voor 1–3 detox-dagen
-
Voor 3–4 porties
- 150 g gele mung-dal (gespleten, goed gewassen)
- 150 g basmati (goed gewassen)
- 1 EL ghee (zo nodig 2 EL; voor strikt pitta-koelend kun je 1 EL kokosolie + 1 TL ghee gebruiken)
- 1 TL komijnzaad
- 1 TL korianderzaad, grof gemalen
- 1 TL Fenchelsaat
- 1 klein laurierblad
- 1 stukje gember (1–2 cm), heel fijn gehakt (bij sterke pitta gebruik je maar weinig)
- 1 kleine courgette, in blokjes
- 1 kleine wortel, in blokjes
- 800–900 ml heet water (afhankelijk van de gewenste consistentie)
- ½ TL steenzout
- 1 handvol verse koriander, gehakt
- 2–3 EL fijne kokosrasp
- ½ limoen (sap) – optioneel
Zo doe je het
- Verwarm de ghee in een pan. Rooster het komijnzaad, korianderzaad, venkelzaad, het laurierblad en de gember kort tot je de geur goed ruikt.
- Voeg de mung-dal en rijst toe en roer 1 minuut mee. Schenk er heet water bij en voeg het zout toe.
- Breng alles aan de kook en laat het 25–30 minuten zachtjes pruttelen. Na 10–15 minuten voeg je de courgette en wortel toe. Giet indien nodig extra water erbij.
- Roer op het einde de kokosrasp en verse koriander erdoor. Breng op smaak met limoensap. Strooi er eventueel wat gehakte peterselie over. Zo serveer je het romig en papperig.