Skip to content

Maharishi Ayurveda - We care for you.

Meld u aan en ontvang exclusief nieuws, product highlights en aanbiedingen!

De door u verstrekte gegevens worden niet doorgegeven aan derden. De informatie van de nieuwsbrief is vrijblijvend. Voor statistische doeleinden passen we link- tracking toe. Zie ook ons beleid wat betreft bescherming van uw persoonsgegevens. Natuurlijk kunt u zich te allen tijden afmelden voor de nieuwsbrief. Naar pagina opzeggen

Home
Shop
Kruidentheeën & Dranken
  • Kruidentheeën
  • Dranken
Specerijen & Basisvoedingsmiddelen
  • Specerijen & Churna’s
  • Basisvoedingsmiddelen
Voedingssupplementen
  • Amrit Kalash
  • Ayurvedische enkelvoudige kruiden
  • Ayurvedische klassiekers
  • De originele Chyavanprash
  • Ayurvedische mineralen
  • Voor vrouwen
  • Voor mannen
  • Moeder & kind
  • Kinderen en adolescenten
  • Senioren
  • Ontslakken Sporters
  • Spijsvertering
  • Welzijn
  • Schoonheid van binnenuit
  • MA producten
Ayurvedische enkelvoudige kruiden
Ayurveda natuurcosmetica
  • Nieuwe cosmeticacollectie
  • Gezichtsverzorging
  • Lichaamsverzorging
  • Haarverzorging
  • Massage
Mondhygiëne
  • Gebitsverzorging
  • Tongreiniging
Geuren & Kruidenoliën
  • Kruidenoliën
  • Aromatische oliën
Producten in de aanbieding
De seizoenen volgens Ayurveda
  • Voor de lente
  • Voor de zomer + herfst
  • Voor het koude jaargetijde
Ayurveda na dosha type
  • Vata-Producten
  • Pitta-Producten
  • Kapha-Producten
Ayurvedische cadeau-ideeën
Over ons
About Us
Onze reis
Kwaliteit
Milieubewustzijn
Wij zijn wij
Dosha-test
Dosha-Test
Ayurveda Dosha-Typen
Ayurvedische levensstijl
Wat Is Ayurveda
Ayurvedische voedingssupplementen
Ayurvedische voeding
Welzijn voor lichaam en geest
Ayurvedische dagelijkse routine
Seizoenen
Levensstadia
Blogs
Webinars en podcasts
Ayurveda recepten
B2B & Artsen
B2B
Registratie
Artsen en Apotheken
Handelsgebied
Gratis Ayurveda online seminars
Ayurveda Advies
Contact
  • Account
  • twitter image
Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

  • HomeHome
  • Shop
    • Kruidentheeën & Dranken
      • Kruidentheeën
      • Dranken
    • Specerijen & Basisvoedingsmiddelen
      • Specerijen & Churna’s
      • Basisvoedingsmiddelen
    • Voedingssupplementen
      • Amrit Kalash
      • Ayurvedische enkelvoudige kruiden
      • Ayurvedische klassiekers
      • De originele Chyavanprash
      • Ayurvedische mineralen
      • Voor vrouwen
      • Voor mannen
      • Moeder & kind
      • Kinderen en adolescenten
      • Senioren
      • Ontslakken Sporters
      • Spijsvertering
      • Welzijn
      • Schoonheid van binnenuit
      • MA producten
    • Ayurvedische enkelvoudige kruiden
    • Ayurveda natuurcosmetica
      • Nieuwe cosmeticacollectie
      • Gezichtsverzorging
      • Lichaamsverzorging
      • Haarverzorging
      • Massage
    • Mondhygiëne
      • Gebitsverzorging
      • Tongreiniging
    • Geuren & Kruidenoliën
      • Kruidenoliën
      • Aromatische oliën
    • Producten in de aanbieding
    • De seizoenen volgens Ayurveda
      • Voor de lente
      • Voor de zomer + herfst
      • Voor het koude jaargetijde
    • Ayurveda na dosha type
      • Vata-Producten
      • Pitta-Producten
      • Kapha-Producten
    • Ayurvedische cadeau-ideeën
  • Over ons
    • About Us
    • Onze reis
    • Kwaliteit
    • Milieubewustzijn
    • Wij zijn wij
  • Dosha-test
    • Dosha-Test
    • Ayurveda Dosha-Typen
  • Ayurvedische levensstijl
    • Wat Is Ayurveda
    • Ayurvedische voedingssupplementen
    • Ayurvedische voeding
    • Welzijn voor lichaam en geest
    • Ayurvedische dagelijkse routine
    • Seizoenen
    • Levensstadia
    • Blogs
    • Webinars en podcasts
    • Ayurveda recepten
  • B2B & Artsen
    • B2B
      Registratie
    • Artsen en Apotheken
    • Handelsgebied
    • Gratis Ayurveda online seminars
  • Ayurveda AdviesAyurveda Advies
  • ContactContact
Maharishi Ayurveda NL
  • Header Image Login
  • Cart Drawer
  • Recepten – Ayurveda dag 2023
  • Zomermenu
  • Lentemenu
  • Herfstmenu
  • Ayurvedisch Wintermenu
  • Framboos Meloen Magie
  • Ayurvedisch Paasmenu
  • Ayurvedische Paasbrunch
  • Licht Zomermenu
  • Zomerpicknick
  • Ayurveda-to-go
  • Menu online kookevenement
  • Recepten Ayurveda Gezondheids- & Wellnessdag
  • Een Ayurveda-menu in 4 gangen
  • Ayurvedisch feestmenu Entree
  • Ayurvedisch Kerstmenu (1)
  • Ayurvedisch Kerstmenu (2)
  • Italiaanse zomerschotel
  • Menu Seelisberg
  • Gestoomde ontbijt appels met ayurvedische specerijen
  • Ayurvedische ontbijtrecepten
  • Pitta-vriendelijke Khichari met Kokos & Koriander | Ayurveda Recept
  • Verse panir in een ring van groenten
  • Jubileum menu hoofdgerecht
  • Jubileum menu voorgerecht
  • Portugese gebakken rijst Portoville
  • Een snel groentepannetje
  • Zoete aardappels in kokossaus
  • Kleurrijke voorjaarsschotel
  • Groentelasagne
  • Asperge-courgettegroenteschotel met basilicumsaus
  • Venkel op zijn Italiaans
  • Feestelijke pompoencurry
  • Kruidige rode bieten
  • Ayurvedisch feestmenu Hoofdgerecht
  • Polenta and fennel soup
  • Romige soep van courgettes en basilicum
  • Romige soep van rode bieten
  • Een lichte soep van waterkers
  • Een lichte rijstsoep
  • Kerriesoep met appel, selderij en speltgrissini
  • Ayurvedische rijstepap
  • Meloensorbet met kawasakinaki-kiwiroomsaus
  • Raja′s Cup Koekjes
  • Carnavalsballetjes met kokos en sinaasappel
  • Shri Ganeshas Sweet Laddus
  • Hemelse crème "Shri Kandt"
  • Hemelse biscuitballetjes ‘Rama Putram’
  • Jubileum menu dessert
  • Energieballetjes
  • Linzertaart
  • Jonge veldsla met goudsbloem en walnoot-gember-dressing
  • Kokos-limoen zomerdrankje
  • Herfst-shake met appel, peer en honing
  • Kurkuma latte – Golden Milk
  • Probiotische lassi
  • Winterpunch
  • Raja's Cup specialiteiten
  • Verkoelende Pitta muntthee voor warme dagen
  • Ayurvedische ‘ijsthee’
  • Abrikozen-kokoslassi (vegan)
  • Fitness-sportdrank
  • Jubileum menu entree: Yogi-aperitief
  • Jubileum menu lassi
  • Fruitig-sprankelende Lentecocktail
  • Vaikunthanans Mango Lassi Supreme
Menu online kookevenement


Menu online kookevenement

De Ayurvedische gezondheidsleer raadt aan om alle zes smaken in onze maaltijden te combineren: zoet, zuur, zout, kruidig, bitter en wrang (adstringerend). Op deze manier ondersteunen we op natuurlijke en eenvoudige wijze ons dosha-evenwicht.

Een geslaagd voorbeeld van een evenwichtige combinatie van heerlijke vegetarische gerechten is dit menu, dat ayurvedische kok Heide Maria Vendler creëerde voor ons eerste online kookevenement. Van appelchutney tot courgette kokos raita, de ervaren kok laat zien hoe makkelijk het kan zijn om gezonde ayurvedische lekkernijen op tafel te toveren. Wij wensen je veel plezier met het bereiden van dit gerecht.

 

YouTube Kookevenement: Online kookevenement van 29-01-2022



Curry van zoete aardappel, spinazie en kokos
Dal van mungbonen
Kruidenpakora's
Appelchutney
Raita met courgette en kokos
Basmatirijst
Rodekool
Jouw boodschappenlijstje

Curry van zoete aardappel, spinazie en kokos

Ingrediënten
  • 700 g zoete aardappel
  • 150 g babyspinazie
  • stuk prei (of selderij) van 10 cm
  • 1 el kokosolie
  • 2 cm verse gember
  • 1 tl zwarte mosterdzaadjes
  • 2 cm van een kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 1 tl kardemompoeder
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 snufje asafoetida
  • 1 tl bruine rietsuiker
  • 250 ml water of groentebouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • citroensap en -rasp
  • verse peterselie of koriander
Bereiding

Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van 2x2 cm, snijd de prei of selderij in fijne ringen, hak de gember fijn.

Verhit nu de kokosolie in een pan. Rooster hierin de mosterdzaadjes tot ze openspringen. Haal de pan kort van het vuur. Voeg de gember, het kaneelstokje en de suiker toe en rooster opnieuw zachtjes tot er een heerlijke geur vrijkomt. Voeg de zoete aardappelblokjes, prei/selderij-ringen en de overige specerijen toe en rooster nog even. Voeg bouillon of water en kokosmelk toe en laat 15 minuten zachtjes sudderen. Schep de gewassen spinazie erdoor. Breng de curry opnieuw aan de kook. Breng de curry op smaak met wat citroensap, citroenrasp en zout en besprenkel tot slot met verse peterselie of koriander.

Dosha Tip:

Om Pitta te verlagen, gebruik geen citroen en koriander in plaats van peterselie.

Om Kapha te verlagen, voeg wat chilipoeder toe.

Dal van mungbonen

Ingrediënten
  • 250 g mung dal (halve, gepelde mungbonen)
  • 1 tl zwart mosterdzaad
  • 2 tl verse gember
  • 3 cm van een kaneelstokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • ½ tl kardemompoeder
  • 2 msp. asafoetida
  • 2 tl ruwe rietsuiker
  • 900 ml water of groentebouillon
  • een beetje citroenrasp en citroensap
  • zout
  • 4 el slagroom (of kokosmelk)
  • 2 el ghee (eventueel olijfolie of kokosolie)
  • verse peterselie
Bereiding

Was de gehalveerde, gepelde mungbonen en laat ze in een zeef uitlekken.

Verhit ghee, kokosolie of olijfolie in een pan en rooster het mosterdzaad zachtjes tot het begint te springen. Haal de pan van het vuur en voeg de suiker, de fijngehakte gember, de kaneel en de laurierblaadjes toe en rooster tot er een heerlijke geur vrijkomt. Voeg nu de mungbonen en de overige specerijen toe en rooster het mengsel nogmaals zachtjes tot de geur goed vrijkomt. Voeg water of groentebouillon toe. Breng het geheel aan de kook, dek de pan af en laat dit ongeveer 25 minuten pruttelen. Roer de room of kokosmelk, het citroensap en de citroenschil erdoor. Breng op smaak met zout en peper en besprenkel tot slot met wat verse peterselie.

Dosha Tip:

Om Kapha te verminderen, voeg wat extra peper toe en gebruik slechts 1 el kokosolie, maar geen kokosmelk of slagroom.

Om Pitta te verminderen, gebruik geen zwarte mosterdzaadjes en gebruik slechts een kleine hoeveelheid citroensap.

Kruidenpakora's

Ingrediënten
  • 50 g fijne speltmeel
  • 50 g kikkererwtenmeel
  • ½ courgette
  • 50 g verse kruiden (koriander en peterselie)
  • 1 tl zout
  • 2 tl Vata-Churna
  • een snufje chilipoeder
  • 80 ml koud mineraalwater
  • koudgeperste biologische koolzaadolie om in te bakken
Bereiding

Hak de kruiden fijn, rasp de courgettes grof.

Meng alle ingrediënten tot een deeg en laat dit minstens tien minuten rusten.

Verhit de koolzaadolie in een kleine pan.

Leg met twee lepels kleine stukjes deeg in het vet en frituur ze tot de pakora's goudbruin zijn. Laat uitlekken op een stuk keukenpapier en houd ze warm.

Pakora's verhogen Pitta, maar verse koriander compenseert dit.

Appelchutney

Ingrediënten
  • 4 zure appels
  • 2 cm verse gember
  • ½ tl geelwortel
  • 1 tl kardemom
  • ½ theelepel zwarte, gemalen peper
  • 3 kruidnagels
  • 10 el water
  • 1 handjevol rozijnen
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 el citroensap
Bereiding

Schil de ananas en appels en snijd ze in kleine blokjes. Rasp de gember of hak deze fijn. Doe alle ingrediënten in een kleine pan. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat 20 minuten pruttelen.

Dosha Tip:

Om Vata te verminderen, voeg een theelepel ghee of kokosolie toe.

Om Pitta te verminderen, gebruik geen citroensap en peper.

Om Kapha te verminderen, voeg een beetje chilipoeder toe.

Raita met courgette en kokos

Ingrediënten
  • ½ courgette
  • 1 kopje romige kokosyoghurt
  • ¼ tl komijn
  • zwarte peper en zout
  • 2 gedroogde muntblaadjes
  • 1 tl ghee of kokosolie (als vegan alternatief)
Bereiding

Rasp de courgettes grof. Rooster kort met ghee of kokosolie en komijn en laat even afkoelen. Maal gedroogde munt fijn. Meng alle ingrediënten tot een romige saus en breng op smaak.

Basmatirijst

Ingrediënten
  • 180 g basmatirijst
  • 1 tl zout
  • 1,5 keer zoveel water als rijst
Bereiding

Was de rijst tot het water niet meer melkachtig wit kleurt. Breng de rijst aan de kook met het zout en anderhalf keer zoveel water als rijst. Zet het vuur lager en laat de rijst op laag vuur langzaam wellen.

Rodekool

Ingrediënten voor 4 personen
  • 300 g rodekool
  • 1 el ghee of kokosolie of koolzaadolie
  • 1 tl ruwe rietsuiker
  • 2 tl garam masala
  • 1–2 tl zout
  • 1 sinaasappel
  • 50 ml water
Bereiding

Snijd de rodekool fijn.
Verhit de ghee of kokosolie/koolzaadolie, laat de ruwe rietsuiker hierin licht karamelliseren en voeg de rodekool toe.
Rooster zacht met garam masala en zout gedurende enkele minuten.
Voeg het sinaasappelsap en het water toe en laat dit ongeveer 20 minuten langzaam stomen.

Dosha effect: Vata +, Pitta +, Kapha –

Jouw boodschappenlijstje

Granen en peulvruchten
  • 250 g Mungdal
  • 180 g Basmatirijst
  • 50 g Speltmeel
  • 50 g Kikkererwtenmeel
Specerijen
  • Kruidnagel
  • Kaneelstokje
  • Laurierbladeren
  • Zwart mosterdzaad
  • Gemalen kurkuma (geelwortel)
  • Gemalen komijn
  • Gemalen koriander
  • Gemalen kardemom
  • Asafoetida
  • Peper, zwart, gemalen
  • Zout
  • Garam Masala
  • Vata Churna
Groenten
  • 700 g Zoete aardappel
  • 150 g Baby spinazie
  • 1 Prei (als alternatief selderij)
  • 300 g Rode kool
  • 1 Courgettes
  • 1 Sinaasappel
  • 4 Appels
  • 1 Citroen
  • Verse gember
  • Verse peterselie en koriander
  • Munt, gedroogd of vers
Andere
  • Kokosolie, koolzaadolie, ghee
  • 1 blikje (200 ml) Kokosmelk
  • Slagroom (veganistisch alternatief: kokosmelk)
  • Kokosnoot yoghurt vegan
  • Mineraal water
  • Sultana's rozijnen
  • Ahornsiroop
  • Ruwe rietsuiker

Klantenservice

  • Contact
  • Betaalinformatie
  • Verzending & Levering
  • Retourneren

Het bedrijf

  • Colofon
  • Alg. Voorw.
  • Privacyverklaring

Germany

  • Mastercard
  • Visa
  • Google Pay
  • PayPal
newsletter image

Gratis abonneren op E-nieuwsbrief

  • twitter image
Social Image
©2025 Maharishi Ayurveda, alle rechten voorbehouden.